Poliaci sa na Slovensku cítia diskriminovaní

04.02.2013 Bratislava

Bratislava 4. februára (TASR) - Poľská národnostná menšina na Slovensku sa cíti diskriminovaná. Môže za to rozdelenie dotácií v programe Kultúra národnostných menšín 2013, ktoré Poliakom na Slovensku znížilo dotácie o 50 percent. "Okrem nás sa tak nestalo v prípade žiadnej inej menšiny," hovorí zástupca poľskej menšiny vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny skupín (VNMES), Czeslaw Marek Sobek.

Výbor prerozdeľoval prostriedky v utorok 29. januára na základe návrhu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny Lászla Nagya (Most-Híd). Jeho návrh vychádzal z dvoch princípov – princípu početnosti menšiny v poslednom sčítaní obyvateľstva a princípu pozitívnej diskriminácie malých menšín. Z celkovej sumy 4.250.000 eur dostala poľská menšina, ku ktorej sa pri poslednom sčítaní prihlásilo 3084 občanov Slovenska, sumu 40.000 eur. "Oproti minulému roku je to drastické skrátenie rozpočtu o 50 percent s čím samozrejme nesúhlasíme," informoval TASR Czeslaw Marek Sobek, zástupca Poliakov vo VNMES.

Katrzyna Bielik, predsedkyňa občianskeho združenia POLONUS, ktoré rozvíja kultúrne a edukačné programy pre poľskú menšinu na severnom Slovensku, tvrdí, že Poliaci na Slovensku majú oveľa menej prostriedkov na udržanie svojej identity a kultúry, ako slovenská menšina v Poľsku. "Početnosť oboch menšín je pritom v podstate rovnaká," dodala Katrzyna Bielik.

"Slovenská menšina v Poľsku dostala na rok 2013 viac ako 100.000 eur," spresnil pre TASR predseda Poľského klubu v Bratislave Tomasz Bienkiewicz. "Očakávame preto taký istý postup pre našu menšinu," dodal Bienkiewicz so slovami, že minulotýždňové okresanie finančných prostriedkov osobne vníma ako diskrimináciu poľskej menšiny na Slovensku. Poznamenal ďalej, že rozhodnutie o rozdelení znamená dilemu. "Buď budeme pokračovať vo vydávaní jediného časopisu v poľskom jazyku Monitor Polinijny, alebo uskutočníme aspoň menšiu časť plánovaných podujatí na rok 2013."

K nespokojnosti poľskej sa pridala aj ruská národnostná menšina, ku ktorej sa pri sčítaní v roku 2011 prihlásilo necelých 2000 ľudí. "Oproti predchádzajúcemu sčítaniu je to nárast o viac ako štvrtinu," poznamenala zástupkyňa ruskej menšiny vo VNMES Oľga Dašková. Aj vzhľadom k tomuto faktu očakávala rovnakú výšku dotácie ako minulý rok. "V najhoršom prípade dotáciu zníženú o 6 percent, teda proporčne k zníženiu celkovej dotácie v dotačnom programe na tento rok," uviedla pre TASR Dašková. "Namiesto toho ruská menšina dostala o 12.000 eur menej ako v minulom roku."

Dotačný program Kultúra národnostných menšín 2013 je určený na podporu kultúrnych, vzdelávacích a propagačných aktivít, ktorých cieľom je zachovanie, ochrana a rozvoj kultúrnych hodnôt národnostných menšín. Program je rozdelený do piatich podprogramov, ktoré sú rozdelené na 32 oblastí.
 

Vyberte región